Zagadnienia egzaminacyjne

Z pAmIęTnIkA nIeGrZeCzNeGo AnIołkA

1. Budowa i sk³ad chemiczny komórki eukariotycznej.
2. Rola poszczególnych pierwiastków chemicznych w organizmach ¿ywych.
3. Funkcje soli mineralnych i sk³adników organicznych w komórce.
4. Funkcje struktur podkomórkowych (organelli) j±dro, cytoplazma, mitochondria, plastydy, aparat Golgiego, rybosomy, wakuole, lizosomy, retikulum endoplazmatyczne.
5. Struktura b³on biologicznych i ¶cian komórkowych.
6. Procesy metaboliczne - rodzaje.
7. ATP - budowa i funkcje w procesach metabolicznych.
8. Co to s± zwi±zki makroergiczne. Przyk³ady.
9. Budowa i w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne aminokwasu.
10. Klasyfikacje aminokwasów.
11. Rola w organizmie poszczególnych aminokwasów bia³kowych.
12. Peptydy naturalne i ich rola w organizmie.
13 .Budowa i w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne bia³ka.
14. Klasyfikacje bia³ek.
15. Struktura a funkcje bia³ek.
16. Rola w organizmie wa¿niejszych bia³ek prostych i z³o¿onych.
17. Ogólne w³a¶ciwo¶ci enzymów.
18. Czynniki wp³ywaj±ce na kinetykê reakcji enzymatycznych.
19. Mechanizm dzia³ania enzymów. Swoisto¶æ i specyficzno¶æ.
20. Klasyfikacja enzymów i funkcje poszczególnych klas.
21. Enzymy uk³adu trawiennego.
22. Koenzymy. Mechanizm dzia³ania i klasyfikacja. Przyk³ady dla poszczególnych klas enzymów.
23. Monosacharydy. Budowa i w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne.
24. Oligo i polisacharydy. Budowa i w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne.
25. Lipidy w³a¶ciwe i z³o¿one. Budowa, funkcje.
26. Woski. Budowa. Funkcje biologiczne.
27. Budowa i funkcje DNA.
28. Budowa i funkcje poszczególnych frakcji RNA.
29. Biosynteza kwasów nukleinowych. Replikacja. Transkrypcja.
30. Mechanizm biosyntezy bia³ka - translacja.
31. Witaminy rozpuszczalne w wodzie. Przyk³ady. Funkcje.
32. Witaminy rozpuszczalne w lipidach. Przyk³ady. Funkcje.
33. Hormony. Przyk³ady. Funkcje.
34. G³ówne etapy fotosyntezy.
35. Faza jasna fotosyntezy.
36. Faza ciemna fotosyntezy.
37. Chemosynteza.
38. Oddychanie wewn±trzkomórkowe. G³ówne etapy. Metabolity.
39 .Fosforylacja - rodzaje (oksydacyjna, substratowa, fotofosforylacja).
40. Beztlenowe przemiany wêglowodanów - glikoliza.
41. Przemiany wêglowodanów warunkach tlenowych - cykl Krebsa (kwasu cytrynowego).
42. Metabolizm lipidów.

Odpowiedzi s± pisane szybko, wiêc ich strona estetyczna jest nie dopracowana

1.Budowa i sk³ad chemiczny komórki eukariotycznej
¦rednio ich d³ugo¶æ mie¶ci siê w granicach 10-100 ?m. Kszta³t komórki u ro¶lin i grzybów determinuje ¶ciana komórkowa, za¶ u zwierz±t ¶rodowisko zewnêtrzne (zw³aszcza ci¶nienie osmotyczne). ¦ciana komórkowa grzybów zbudowana jest najczê¶ciej z chityny, za¶ ro¶lin z w³ókien celulozowych tworz±cych mikrofibryle zatopione w macierzy. Macierz ta sk³ada siê g³ównie z wody, hemiceluloz, pektyn i bia³ek.
j±dro to magazyn informacji genetycznej
mitochondria uwalniaj± z pokarmu energiê
chloroplasty wychwytuj± energiê ¶wiat³a s³onecznego
b³ony tworz± wewn±trz komórkowe przedzia³y mog±ce pe³niæ odmienne funkcje
cytozol to zagêszczony ¿el wodny wielkich i ma³ych cz±steczek
cytoszkielet jest odpowiedzialny za ruchy komórki i w komórce

2.Rola poszczególnych pierwiastków chemicznych w organizmach ¿ywych
Wapñ czynnik obni¿aj±cy stopieñ uwodornienia koloidów komórki, sk³adnik i regulator funkcji b³on biologicznych, przeka¼nik informacyjny w komunikacji wewn±trz- i miêdzykomórkowej.
Magnez czynnik os³abiaj±cy uwodornienie koloidów komórki, czynnik utrzymuj±cy strukturê rybosomów
¯elazo sk³adnik zwierzêcych bia³ek oddechowych.
Mied¼ enzymy katalizuj±ce reakcje utlenienia

3.Funkcje soli mineralnych i sk³adników organicznych w komórce
Chlor- jest g³ównym sk³adnikiem wydzielin i wydalin, wchodzi w sk³ad soków trawiennych w przewodzie pokarmowym (sok ¿o³±dkowy i ¶lina), uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej w organizmie oraz równowagi kwasowo zasadowej.
Sód- jest podstawowym sk³adnikiem p³ynów ustrojowych (soki trawienne, krew, ch³onka, p³yn ¶ródtkankowy), bierze udzia³ w zachowaniu bilansu wodnego w organizmie oraz równowagi kwasowo zasadowej. Wp³ywa na prawid³owe funkcjonowanie nerwów i miê¶ni, sk³adnik enzymów.
Molibden- wchodzi w sk³ad metaloenzymów bior±cych udzia³ w metaboli¼mie bia³ek, t³uszczów i puryn.
Chrom- Pierwiastek reguluj±cy poziom cholesterolu i kwasów t³uszczowych. Bierze udzia³ w uwra¿liwieniu komórek na insulinê (sp³aszczenie krzywej glikemicznej) i w trawieniu bia³ek.

4.Funkcje struktur podkomórkowych. J±dro, cytoplazma, mitochondria, plastydy itd
J±dro warunkuje i reguluj metabolizm, uczestniczy w podzia³ach komórkowych, przechowuje wiêkszo¶æ informacji genetycznych,.
Cytoplazma o¶rodek zachodzenia reakcji metabolicznych, umo¿liwi± dyfuzyjny transport substancji
Mitochondria bior± udzia³ w procesie oddychania komórkowego, centrum energetyczne komórki, uczestnicz± w niektórych procesach syntezy.
Plastydy zwi±zane z syntez±, jej produktami i barwnikami
Aparat goldiego gromadzenie, segregowanie i ostateczna modyfikacja produktu bia³kowego, przed wydzieleniem go przez komórkê na zewn±trz. Formowanie fragmentów b³on przeznaczonych do wbudowania w plazmolemê.
Rybosomy uczestnicz± w syntezie bia³ek
Wodniczki osmoregulacja
Lizosomy umo¿liwiaj± rozk³ad poch³oniêtych substancji usuwanie obumar³ych czê¶ci cytoplazmy
Retikulum endoplazmatyczne zwi±zana z synteza bia³ek i ich dojrzewaniem.

5.Struktura b³on biologicznych i ¶cian komórkowych
podstawowymi sk³adnikami b³on biologicznych s± lipidy oraz bia³ka. Na skutek oddzia³ywania ze ¶rodowiskiem wodnym lipidy formuj± dwuwarstwê. Bia³ka b³onowe s± albo wbudowane w b³onê albo te¿ zakotwiczone s± na jej powierzchni. Ze wzglêdu na hydrofobowy charakter wnêtrza dwuwarstwy lipidowej bia³ka wbudowane w b³onê (integralne) musz± równie¿ posiadaæ hydrofobowe fragmenty mog±ce przenikaæ przez dwuwarstwê. Fragmenty te w przewa¿aj±cej czê¶ci przyjmuj± strukturê alfa-helisy. Dobrym przyk³adem bia³ek integralnych s± bia³ka typu G - uczestnicz±ce w procesach recepcji rozmaitych sygna³ów docieraj±cych do powierzchni b³ony. Wszystkie bia³ka tego typu posiadaj± siedem alfa-helikalnych fragmentów przenikaj±cych przez b³onê.
Strukturalnie ¶ciany komórkowe s± uk³adem dwufazowym, z³o¿onym z homogennej chemicznie krystalicznej fazy mikrofibryl celulozowych,
zanurzonych w amorficznej matriks, utworzonej przez polisacharydy, bia³ka i zwi±zki fenolowe.

6.Procesy metaboliczne - rodzaje
katabolizm rozk³ad zwi±zków chemicznych wystêpuj±cych w ¿ywno¶ci oraz wcze¶niej istniej±cych tkankach, który jest g³ównym ¼ród³em energii potrzebnej do ¿ycia
anabolizm synteza z³o¿onych zwi±zków chemicznych, prowadz±ca do wzrostu masy organizmu i rozrostu jego tkanek, wymagaj±ca zwykle wydatkowanie energii.

7.ATP - budowa i funkcje w procesach metabolicznych
Forma kumulacji energii chemicznej w obrêbie komórki w wysokoenergetycznych wi±zaniach i przeznaczonej do szybkiego wykorzystania. G³ównymi szlakami metabolicznymi w których powstaje ATP - fosforylacja,

8.Co to s± zwi±zki makroergiczne. Przyk³ady
Procesy metaboliczne komórek i organizmów s± ¶ci¶le uzale¿nione od pobierania i przekszta³cania energii, w zwi±zku z tym w komórkach istniej± specjalne „akumulatory” i przeno¶niki energii, zawieraj±ce wi±zania wysokoenergetyczne (makroergiczne). Energia zmagazynowana w tych zwi±zkach nazywana jest energi± u¿yteczn± biologicznie. Nale¿± do nich trójfosforany rybonukleozydów: ATP - adenozynotrójfosforan, GTP - guanozynotrójfosforan, UTP - urydynotrójfosforan, CTP - cytydynotrójfosforan. Nazywane s± wspólnymi metabolitami. S± to zwi±zki wysokoenergetyczne.

9.Budowa i w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne aminokwasów
Aminokwasy s± zwi±zkami biologicznie wa¿nymi jako materia³ budulcowy wszystkich bia³ek, w których po³±czone s± wi±zaniami peptydowymi. Niektóre aminokwasy stanowi± produkty wyj¶ciowe do biosyntezy wa¿nych hormonów np. z tyrozyny powstaje tyroksyna i adrenalina.

10. Klasyfikacja aminokwasów
obojêtne (pI przy pH ok. 6,3),
zasadowe (pI w zakresie zasadowym pH)
kwa¶ne (pI w zakresie kwa¶nym pH).

11.Rola w organizmie poszczególnych aminokwasów bia³kowych
izoleucyna, leucyna aminokwasy rozga³êzione, wystêpuj±ce w kukurydzy i mleku. S± wykorzystywane jako materia³ budulcowy i energetyczny dla pracuj±cego miê¶nia. Nie przechodz± przez w±trobê i dlatego praktycznie natychmiast trafiaj± do potrzebuj±cych je miê¶ni.
histydyna niezbêdna w miê¶niach, gdy¿ bierze udzia³ w syntezie bia³ka i hemoglobiny.
lizyna buduje chrz±stki, konieczna do produkcji bia³ka, wraz z witamin± C tworz± L-karnitynê.
metionina dzia³a ochronnie na komórki w±troby, u³atwia szybkie pozbycie siê tkanki t³uszczowej. Najobficiej wystêpuje w bia³ku jaja i mleka.
fenyloalanina niezbêdna do syntezy hormonów tyroksyny i adrenaliny. Poniewa¿ przekszta³ca siê w tyrozynê, dlatego te¿ ma zastosowanie w leczeniu depresji.
treonina wa¿ny sk³adnik kolagenu, który jest g³ównym sk³adnikiem podporowym tkanki ³±cznej.
tryptofan prekursor serotoniny, mo¿e uwalniaæ hormon wzrostu.
arginina mo¿e zwiêkszaæ wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu.
tyrozyna prekursor takich zwi±zków jak adrenalina (pobudzacz receptorów autonomicznego uk³adu nerwowego), dopamina i noradrenalina (spe³niaj± rolê przeka¼ników impulsów).
cysteina bierze udzia³ w odtruwaniu organizmu
alanina przyspiesza metabolizm miê¶ni poprzez przenoszenie do w±troby resztek wêglowych, które zu¿yte s± do syntezy glukozy
kwas asparginowy redukuje poziom amoniaku
cystyna niezbêdna do syntezy bia³ek osocza, bierze udzia³ w syntezie kreatyny, glukagonu, insuliny

12.Peptydy naturalne i ich rola w organizmie
testosteron- dodatkowe gruczo³y uk³adu p³ciowego; wtórne cechy p³ciowe
kortyzol- przemiana materii: glukoneogeneza
erytropoetyna- dojrzewanie erytrocytów
tyrozyna- rozplem i ró¿nicowanie siê komórek limfoidalnych
folitropina- stymulacja dojrzewania komórek p³ciowych
adrenalina- rozk³ad glikogenu
melatonina- skurcz melanoforów, rytm dobowy

13.Budowa i w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne bia³ka
Bia³ka s± wielkocz±steczkowymi zwi±zkami zbudowanymi z oko³o dwudziestu ró¿nych aminokwasów po³±czonych ze sob± za pomoc± wi±zañ peptydowych. W cz±steczkach wszystkich aminokwasów, wchodz±cych w sk³ad bia³ka grupa aminowa -NH2 jest po³o¿ona w pozycji ?. Aminokwasy, które wchodz± w sk³ad bia³ek nale¿± do szeregu konfiguracyjnego L. Poszczególne aminokwasy posiadaj± jedynie odmienne ³añcuchy boczne (pozosta³e elementy s± niezmienione. £añcuchy boczne aminokwasów mog± mieæ ró¿ne kszta³ty, wielko¶ci, ³adunki elektryczne, reaktywno¶æ oraz zdolno¶æ do tworzenia wi±zania hydrofobowego oraz wodorowego.
Podstawowymi pierwiastkami, które buduj± cz±steczki bia³ek s± wêgiel (43-56%), tlen (12-30%, azot (10-32%), wodór (60-10%), siarka (0,2-4%) oraz fosfor (0-5,5%). Poza tym w sk³ad bia³ek mog± wchodziæ jony metali, na przyk³ad jony molibdenu, miedzi, ¿elaza, magnezu, cynku, manganu.

14.Klasyfikacja bia³ek
Skleroproteiny bia³ka fibrylarne (w³ókienkowe) s± nierozpuszczalne w wodzie, maj± budowê w³ókienkow±, s³u¿± jako substancje podporowe w organizmie, np. keratyna, fibroina, miozyna, aktyna, elastyna, kolagen.
Sferoproteiny bia³ka globularne (kuliste) s± rozpuszczalne w wodzie i rozcieñczonych roztworach soli, ich cz±steczki s± sferyczne, nawet gdy maj± kszta³t nieregularny, np. albuminy, globuliny, histony,
Bia³ka z³o¿one zawieraj± oprócz aminokwasów sk³adniki niebia³kowe, tj. reszty kwasu fosforowego, reszty cukrowcowe, kwasy nukleinowe, metale, kwasy t³uszczowe lub uk³ad hemowy. S± to odpowiednio: fosfoproteiny, glikoproteiny, nukleoproteiny, metaloproteiny, lipoproteiny, chromoproteiny.

15.Struktura a funkcje bia³ek
Bia³ka proste mo¿na podzieliæ na:
albuminy bia³ka obojêtne, cechuj±ce siê dobr± rozpuszczalno¶ci± w wodzie oraz w roztworach soli o niskim stê¿eniu, z ³atwo¶ci± koaguluj±; s± to enzymy, hormony oraz odmienne substancje biologicznie aktywne; bia³ka te wystêpuj± w osoczu krwi, mleku oraz w miê¶niach;
globuliny ¼le rozpuszczaj± siê w wodzie a podobnie jak albumina dobrze w roztworach soli; znajduj± siê w nie ma³ych ilo¶ciach w miê¶niach oraz we krwi: miêdzy innymi s± to fibrynogen osocza, miozyny, immunoglobuliny;
protaminy silnie zasadowe, zawieraj±ce du¿e ilo¶ci argininy oraz nie posiadaj±ce aminokwasy maj±ce atom siarki, dobrze rozpuszczaj± siê w wodzie, jest to miêdzy innymi: ezocyna, cyprynina, klupeina, salmina, gallina;
histony s± silnie zasadowe, dobrze rozpuszczalne w wodzie oraz w roztworach s³abych kwasów, cechuj± siê du¿± zawarto¶ci± lizyny i argininy; wystêpuj± w j±drach komórkowych wraz z kwasem dezoksyrybonukleinowym oraz w erytrocytach;
skleroliny cechuj± siê nie rozpuszczalno¶ci± w wodzie i w roztworach soli; wystêpuj± u zwierz±t w tkance ochronnej i podporowej dziêki w³óknistej strukturze; jest to m.in. kreatyna, kolagen, elastyna;
prolaminy ³atwo siê rozpuszczaj± w stê¿onym alkoholu etylowym (70%), wystêpuj± wy³±cznie w nasionach ro¶lin;
gluteliny s± to tak¿e bia³ka wystêpuj±ce u ro¶lin, dobrze rozpuszczalne w kwasach i zasadach o niskim stê¿eniu; maj± du¿e ilo¶ci aminokwasu - kwasu glutaminowego i glutaminy oraz proliny;
Bia³ka z³o¿one dzielimy na:
nukleoproteidy zawieraj±ce jako grupê prostetyczn± nukleotydy i kwasy nukleinowe, wystêpuj±ce w j±drach komórkowych;
glikoproteidy cukrowce, wystêpuj± w ¶linie, w substancji ocznej i p³ynie torebek stawowych;
chromoproteidy metale, zaliczamy do nich ró¿ne enzymy, hemoglobinê, cytochromy;
fosfoproteidy reszty kwasu fosforowego i nale¿± tu kazeina mleka, witelina ¿ó³tka jaj, ichtulina ikry ryb;
lipoproteidy t³uszcze i sterydy; s± no¶nikami cholesterolu (LDL, HDL, VLDL);

16.Rola w organizmie wa¿niejszych bia³ek prostych i z³o¿onych
Proste: keratyna- zapewnia wytrzyma³o¶æ biologiczn±/ Miozyna i Aktyna - tworz± aktomizynê, odgrywaj±c± g³ówn± rolê w skurczu miê¶ni // Kolagen - du¿a wytrzyma³o¶æ, odporno¶æ na enzymy.
Z³o¿one: fosfoproteidy- substancje zapasowe i od¿ywcze. Lipoproteiny - udzia³ w transporcie i metabolizmie lipidów // metaloproteiny - funkcje enzymatyczne, transport jonów metali

17.Ogólne w³a¶ciwo¶ci enzymów
Enzymy maj± zdolno¶æ zwiêkszania szybko¶ci reakcji chemicznych przebiegaj±cych w organizmie, czyli obni¿aj± energiê niezbêdn± do rozpoczêcia i przeprowadzenia reakcji chemicznej, tzw. energiê aktywacji. Enzymy jako cz±steczki bia³kowe posiadaj± podobne w³a¶ciwo¶ci jak bia³ka: s± labilne i podatne na wp³ywy ró¿nych czynników ¶rodowiska.

18.Czynniki wp³ywaj±ce na kinetykê reakcji enzymatycznych
stê¿enia enzymu, substratu, temp. pH, stê¿enia soli. Przy niskim stê¿eniu substratu centra cz±steczek enzymu nie s± w pe³ni wysycane i enzym nie pracuje z pe³n± szybko¶ci±.

19.Mechanizm dzia³ania enzymów. Swoisto¶æ i specyficzno¶æ
Jak ka¿de bia³ko, enzymy s± syntezowane jako d³ugie ³añcuchy aminokwasowe, które nastêpnie zwijaj± siê i przybieraj± odpowiedni± strukturê przestrzenn±. Indywidualne, zwiniête ³añcuchy bia³kowe, mog± tak¿e asocjowaæ w wiêksze kompleksy. Takie enzymy nazywa siê wtedy multimerycznymi (wielopodjednostkowymi). W przypadku asocjacji kilku takich samych peptydów (podjednostek) mówi siê o homomerach (np. homodimer - kompleks z³o¿ony z dwóch jednakowych peptydów), a gdy asocjuj± ró¿ne jako¶ciowo podjednostki, o heteromerach (np. heteropentamer - kompleks piêciu ró¿nych ³añcuchów peptydowych). Asocjacja podjednostek enzymów mo¿e byæ wymagana by dope³niæ nawzajem swoje funkcje, by w ogóle móc katalizowaæ reakcjê biochemiczn±, lub by obs³ugiwaæ wielokrotno¶æ tej samej reakcji czy ca³y ich szereg.
Enzymy charakteryzuj± siê zwykle du¿± specyficzno¶ci± pod wzglêdem katalizowanej reakcji, jak i równie¿ konwertowanych substratów. Za wysok± specyficzno¶æ odpowiada kszta³t cz±steczki enzymu dopasowany do substratów geometrycznie, ale tak¿e pod wzglêdem oddzia³ywañ hydrofobowo-hydrofilowych oraz elektrostatycznych.

20.Klasyfikacja enzymów i funkcji poszczególnych klas.
1.oksydoreduktazy enzymy katalizuj±ce reakcje oksydoredukcyjne.
2.transferazy przenosz± grupê z jednego zwi±zku na inny.
3.hydrolazy katalizuj± hydrolitycznie rozrywanie wi±zañ C-O, C-N, C-C i kilka innych rodzajów, w³±czaj±c w to bezwodnikowe wi±zania fosforowe.
4.liazy odwracalnie lub nieodwracalnie katalizuj± od³±czenie grup od substratu, bez udzia³u wody.
5. izomerazy katalizuj± geometryczne lub strukturalne zmiany wewn±trz jednej cz±steczki. W zale¿no¶ci od typu izomeryzacji mog± nosiæ nazwy: racematy, empirazy, cis- trans- izomerazy, izomerazy, tautomerazy, mutazy lub cykloizomerazy
6. ligazy katalizuj± po³aczenie dwóch cz±stek, sprê¿one z hydroliz± pirofosforanowego wi±zania ATP albo podobnym trifosforanie.

21.Enzymy uk³adu trawiennego
Enzymy katalizuj±ce trawienie nale¿± do grupy hydrolaz, inaczej enzymów hydrolitycznych (hydro oznacza wodê, a liza lub lityczny - rozk³ad). Zgodnie z nazw± enzymy te katalizuj± rozk³ad zwi±zków bardziej z³o¿onych do prostszych, z przy³±czeniem wody.
Enzymy trawienne (gastralne) wystêpuj±:
w jamie ustnej: ptialina (?-amylaza ¶linowa) - trawi wielocukry (m.in. skrobiê); maltaza - powoduje rozk³ad maltozy powsta³ej z rozk³adu skrobi na dwie cz±steczki glukozy;
w ¿o³±dku: podpuszczka - ¶cina bia³ko mleka, u cz³owieka wystêpuje w okresie niemowlêcym, katalizuje rozk³ad rozpuszczalnego kazeinianu wapnia do nierozpuszczalnego parakazeinianu (twaróg); pepsyna - endopeptydaza rozk³adaj±ca bia³ka na krótsze odcinki oligopeptydów, lipaza ¿o³±dkowa - przyczynia siê do emulgacji t³uszczów i nieznacznie je hydrolizuje; enzymy ¿o³±dkowe wykazuj± optimum dzia³ania przy bardzo niskich pH (oko³o 1), wchodz± w sk³ad soku ¿o³±dkowego
w dwunastnicy: trypsyna, chymotrypsyna, elastaza, karboksypeptydaza, amylaza trzustkowa, laktaza, sacharaza, maltaza, lipaza trzustkowa, deoksyrybonukleaza, rybonukleaza

22.Koenzymy. Mechanizm dzia³ania i klasyfikacja. Przyk³ady dla poszczególnych klas enzymatycznych
Oksydoreduktazy: dehydrogenazy, reduktazy, oksydazy, oksygenazy, hydroksylazy, peroksydazy. Przenosz± elektrony i protony do odpowiedniego akceptora, enzymy katalizuj±ce reakcje, w których dochodzi do zmiany stopnia utlenienia, na przyk³ad: dehydrogenaza mleczanowa uczestnicz±ca w w±trobie w pozbywaniu siê szkodliwego kwasu mlekowego i oksydaza L-aminokwasowa bezpo¶rednio utleniaj±ca aminokwasy w mikrocia³kach.
Transferazy: aminotransferazy, fosfotransferazy, kinazy, acylotransferazy, glikozylotransferazy. Przenosz±ce okre¶lon± grupê chemiczn± (np. aminow±, acetylow±) z jednego zwi±zku do drugiego, czyli katalizuj±ce reakcje przenoszenia grup funkcyjnych z jednej cz±steczki na drug±, na przyk³ad: transaminaza glutaminianowa przenosz±ca grupê aminow± na ketoglutaran przez co powstaje m. in. kwas glutaminowy i syntaza laktozowa przenosz±ca w gruczo³ach mlecznych ssaków galaktozê na glukozê przez co powstaje laktoza.
Hydrolazy: esterazy, glikozydazy, peptydazy, amidazay. Rozk³adaj±ce substrat hydrolitycznie, z jednoczesnym przy³±czeniem cz±steczki wody. Zazwyczaj s± to bia³ka proste przeprowadzaj±ce reakcje rozpadu z udzia³em wody. Enzymy te rozk³adaj± wi±zania w cz±steczkach u¿ywaj±c wody - (hydroliza wi±zañ peptydowych, glikozydowych, estrowych), np.: wszystkie enzymy trawienne uk³adu pokarmowego.
Liazy: Enzymy katalizuj±ce wi±zania -C-C-: dekarboksylazy aminokwasów, oksokwasy C-O, enzymy katalizuj±ce rozk³ad wi±zañ C-N, rozk³adaj±ce wi±zania C-S. Odszczepiaj±ce pewne grupy od substratu bez udzia³u wody, czyli katalizuj± reakcje rozpadu bez udzia³u wody, przy czym tworz± siê zazwyczaj wi±zania podwójne, np.: dekarboksylaza pirogronianowa odpowiedzialna za pgronianu dwutlenku wêgla, w wyniku czego powstaje aldehyd octowy (fermentacja alkoholowa).
Izomerazy: racemazy, empirazy, cis-trans-izomerazy, izomerazy, tautomerazy, mutazy, cylkoizomerazy. Przeprowadzaj± reakcje przegrupowañ wewn±trzcz±steczkowych, czyli przebudowuj± strukturê cz±steczki bez zmiany jej sk³adu atomowego, np.: izomeraza cytrynianowa katalizuj±ca reakcjê przekszta³cania cytrynianu w izocytrynian (cykl Krebsa).
Ligazy: enzymy aktywuj±ce powstawanie wi±zañ C-O, wi±zañ C-S, wi±zañ C-N, wi±zañ C-C. Katalizuj±ce tworzenie nowych wi±zañ, czyli ³±czenie siê dwóch cz±steczek (reakcje syntezy).

23.Monosacharydy. Budowa i w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne
Zwi±zki zbudowane z wêgla z wodoru i tlenu, zawieraj±ce w swych cz±steczkach grupy karbonylow± (aldehydow± lub ketonow±) oraz grupy hydroksylowe.
W³a¶ciwo¶ci fizyczne:
bia³e, krystaliczne substancje o s³odkim smaku.
dobrze rozpuszczalne w wodzie, nierozpuszczalne w alkoholu i rozpuszczalnikach organicznych.
odczyn roztworu wodnego obojêtny.
W³a¶ciwo¶ci chemiczne:
reaguj± z wodorotlenkiem miedzi (II) tworz±c rozpuszczalne zwi±zki kompleksowe- analogicznie do alkoholi wielowodorotlenowych - ze wzglêdu na obecno¶æ kilku grup hydroksylowych w cz±steczce.
daj± pozytywne wyniki prób Tollensa i Trommera.
reakcja z wod± bromow± w obecno¶ci wodorowêglanu sodu Glukoza utlenia siê do kwasu glukonowego, a fruktoza nie reaguje.

24.Oligo i polisacharydy. Budowa i w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne
Oligomery wêglowodanowe zawieraj± od 2 do 10 monomerów, którymi s± cukry proste (monosacharydy) np. glukoza, fruktoza, galaktoza.
W³a¶ciwo¶ci:
s± podobne do w³a¶ciwo¶ci monosacharydów, jednak niektóre oligosacharydy nie wykazuj± w³a¶ciwo¶ci aldehydów (np. nie redukuj±).
Polisacharydy zwi±zki ³añcuchowe z³o¿one z po³±czonych ze sob± wi±zaniami glikozydowymi reszt glukopiranozowych Zawieraj± ponad 10 monosacharydów.
W³a¶ciwo¶ci:
nie wykazuj± w³a¶ciwo¶ci redukcyjnych, bardzo ma³a ilo¶æ wolnych grup funkcyjnych w d³ugich ³añcuchach cukrowych.
s³abo lub bardzo s³abo rozpuszczalne w wodzie.
nie posiadaj± s³odkiego smaku.
nie wykazuj± w³asno¶ci redukuj±cych.
bia³a bezpostaciowa substancja, bez smaku i zapachu.

25.Lipidy w³a¶ciwe i z³o¿one. Budowa i funkcje
Ze wzglêdu na budowê chemiczn± nale¿± do estrów, sk³adnikiem alkoholowym jest glicerol, a kwasowym - jednokarboksylowe, wy¿sze kwasy t³uszczowe, np. mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy.

Zawieraj± w cz±steczce oprócz kwasów t³uszczowych i alkoholi (glicerolu lub sfingozyny) kwas fosforowy, cholinê, etanoloaminê, sacharydy (np.galaktozê) i inne. Nale¿± do nich tak zwane lipidy narz±dowe: fosfolipidy i glikolipidy, wchodz±ce w sk³ad elementów strukturalnych komórek (b³on i ziarnisto¶ci), a u zwierz±t wystêpuj±ce w szczególnie du¿ej ilo¶ci w tkance mózgowej i w³óknach nerwowych.
Funkcje:
s± najbardziej skoncentrowanym ¼ród³em energii.
s± wygodnym i g³ównym ¼ród³em materia³u zapasowego.
nagromadzony w tkance t³uszcz chroni przed nadmiernym wydzieleniem ciep³a, pozwala na adoptowanie siê w niskiej temperaturze, wewn±trz organizmu utrzymuje narz±dy w sta³ym po³o¿eniu, zapobiega ich przemieszczaniu siê.
od³o¿one w organizmie lipidy s± magazynem wody.
pe³ni± funkcjê budulcow±, s± sk³adnikiem b³on komórkowych oraz stanowi± wa¿ny element wchodz±cy w sk³ad wielu hormonów.

26.Woski. Budowa i funkcje biologiczne
Estry wy¿szych alkoholi jednowodorotlenowych wy¿szych kwasów t³uszczowych.
Funkcje:
spe³niaj±ce w przyrodzie rolê ochronn±.
tworz± warstwy chroni±ce przed nadmiernym parowaniem wody.

27.Budowa i funkcje DNA
Funkcje DNA: Stanowi magazyn informacji genetycznej/ Bierze udzia³ w: 1.Przekazywaniu cech dziedzicznych 2.Syntezie substancji bia³kowej 3.Podziale komórek
Budowa.: podwójna helisa, 2 nici polipeptydowe spir. skrêc, na zewn±trz s± cukry fosforanowe, wewn±trz zasady azotowe, zasady ³±cz± siê s³abymi wi±zaniami wodorowymi/ w sk³ad nukleotydu wchodzi: dezoksyrybozy/ grupa fosforanowa/ zasada azotowa.

28.Budowa i funkcje poszczególnych frakcji DNA
mRNA jest pojedyncz± cz±steczk± RNA (ssRNA), która jest no¶nikiem informacji genetycznej, zawartej w postaci sekwencji zasad azotowych w cz±steczce. Stanowi kopiê genu, matryce która jest odczytywana w procesie biosyntezy bia³ka.
tRNA s³u¿y do odczytywania kodu genetycznego i transportu odpowiednich aminokwasów do - rybosomu, w trakcie procesu translacji. Cz±steczki tRNA zbudowane s± z ok. 75 nukleotydów, podobnie jak mRNA wytwarzane s± one w wyniku obróbki cz±steczki pierwotnego transkryptu. Transportuje aminokwasy oraz odczytuje informacje.
rRNA rybosomalny, biosynteza bia³ka. Przyjmuj± z³o¿on± strukturê drugorzêdow± ³±cz±c siê z polipeptydami wchodz±cymi w sk³ad poszczególnych podjednostek rybosomu. Rybosomalny, biosynteza bia³ka.
snRNA i scRNA ma³e cz±steczki rybonukleinowe, których d³ugo¶æ nie przekracza 300 nukleotydów. Bior± udzia³ w procesach obróbki pierwotnego transkryptu takich jak splicing editing, czy poliadenylacja 3'koñca.

29.Biosynteza kwasów nukleinowych. Replikacja i transkrypcja
Kopiowanie podwójnej helisy DNA jest procesem z³o¿onym. Proces dzieli siê na fazy inicjalizacji, wyd³u¿ania i terminacji. W kolistych cz±steczkach DNA replikacja rozpoczyna siê w miejscu inicjacji, o d³ugo¶ci ok. 200-300 par nukleotydów. W liniowych chromosomach aktywnych przebiegaæ mo¿e wiele (tysi±ce) jednoczesnych procesów replikacji. Aby replikacja przebieg³a prawid³owo, podczas rozdzielenia obu nici nie mo¿e doj¶æ do zaburzenia ich struktury podstawowej (I-rzêdowej). Musz± tak¿e zostaæ spe³nione nastêpuj±ce warunki:
matryca DNA musi zostaæ dok³adnie odczytana,
dostêpna musi byæ odpowiednia ilo¶æ wolnych nukleotydów,
podczas procesu musi zostaæ zachowana komplementarno¶æ nici.
Na koniec musi doj¶æ do terminacji replikacji, ewentualnego uzupe³nienia braków na koñcu nowopowsta³ego ³añcucha i po³±czenia nowego ³añcucha z ³añcuchem macierzystym w helisê.

Transkrypcja to proces, w którym informacja zawarta w DNA - zapisana w formie sekwencji deoksyrybonukleotydów - przepisana zostaje na jêzyk rybonukleotydów w pre-mRNA podczas reakcji katalizowanej przez enzym zwany polimeraz± II RNA. Ka¿dy z etapów ekspresji jest bardzo z³o¿ony. Sama transkrypcja nie jest wyj±tkiem, dzieli siê j± bowiem dalej na trzy nastêpuj±ce po sobie zdarzenia:
inicjacjê transkrypcji,
elongacjê ³añcucha pre-mRNA (zobacz i porównaj: mRNA),
terminacjê.

30.Mechanizm biosyntezy bia³ka- translacja
Proces, w którym nastêpuje odczyt informacji genetycznejz mRNA i synteza bia³ka. Bior± w nim udzia³ oprócz matrycy (mRNA) i aminokwasów tak¿e cz±steczki tRNA (dostarczaj±ce aminokwasów), rybosomy oraz szereg czynników wspomagaj±cych. Przetransportowany do cytoplazmy mRNA mo¿e ulec translacji, b±d¼ te¿ zostaæ szybko zdegradowany, je¶li bia³ko jakie jest przezeñ zakodowane wystêpuje w komórce w dostatecznej ilo¶ci. I tak na przyk³ad mRNA dla histonów jest bardzo stabilne w fazie S cyklu komórkowego, tj. w tym momencie, kiedy obserwuje siê najwy¿sze zapotrzebowanie na histony. Zatem w fazie S nastêpuje translacja mRNA histonowego. W innych fazach cyklu komórkowego stabilno¶æ tych transkryptów jest ok. 5-krotnie ni¿sza, co oznacza, ¿e ulegaj± one degradacji. Wniosek z tego, ¿e synteza bia³ka zachodzi w zale¿no¶ci od potrzeb komórki, a zatem regulacja ekspresji informacji genetycznej odbywa siê tak¿e na etapie poprzedzaj±cym translacjê.

Alternatywa:
W aktywacji w³a¶ciwy aminokwas jest do³±czany do w³a¶ciwego tRNA za pom±c± wi±zania estrowego, powsta³ego przez reakcjê grupy karboksylowej aminokwasu i grupy OH przy koñcu 3' tRNA. Taki zespó³ okre¶la siê mianem aminoacylo-tRNA.
Inicjacja translacji ma miejsce, kiedy ma³a podjednostka rybosomu przy³±cza siê do koñca 5' mRNA. Do ma³ej podjednostki przy³±cza siê du¿a podjednostka rybosomu. Na podjednostce 50s uaktywniaj± siê dwa miejsca: P - miejsce peptydowe i A - miejsce akceptorowe. Pierwszy aminoacylo-tRNA ustawia siê w miejscu P.
Elongacja ma miejsce, kiedy nastêpny aminoacylo-tRNA przy³±cza siê do rybosomu w miejscu A. Nastêpnie proces translacji zachodzi na zasadzie komplementarno¶ci kodonu mRNA z antykodonem na tRNA. Rybosom i tRNA s± tak ukszta³towane, aby dwa aminokwasy, przy³±czone do tRNA zajmuj±ce w rybosomie miejsca A i P znajdowa³y siê blisko siebie. Dziêki temu zachodzi reakcja miêdzy reszt± aminow± i karboksylow± - dwa aminokwasy ³±cz± siê. Ten proces - tworzenie wi±zañ peptydowych jest katalizowany przez peptydylotransferazê - rybozym (rRNA) wchodz±cy w sk³ad rybosomu. Po syntezie, tRNA szybko zwalnia miejsce P i wraca do cytoplazmy, z kolei aminoacylo-tRNA ulega przesuniêciu z miejsca A na miejsce P. Proces ten nazywamy translokacj±. Jednocze¶nie przesuwa siê tak¿e mRNA. Wielko¶æ tego przesuniêcia wynosi zawsze trzy nukleotydy. Na miejsce A nasuwa siê nowy tRNA zawieraj±cy antykodon odpowiadaj±cy kolejnemu kodonowi na mRNA. Proces elongacji powtarza siê a¿ do napotkania przez podjednostkê mniejsz± rybosomu w miejscu A kodonu stop (UAA, UAG lub UGA). Tych trójek kodonowych, w normalnych warunkach, nie koduje ¿aden tRNA.
W tym momencie nastêpuje terminacja translacji. £añcuch polipeptydowy zostaje uwolniony do cytoplazmy, tRNA zostaje oddzielone od mRNA, a rybosom rozpada siê na podjednostki, które mog± zostaæ ponownie wykorzystane do inicjacji translacji kolejnego mRNA.

31.Witaminy rozpuszczalne w wodzie. Przyk³ady i funkcje
Witaminy B (kompleks): B1-tiamina(produkcja krwinek czerwonych), B2-ryboflawina(w³a¶ciwe funkcyjnie skóry i b³on ¶luzowych), B5-kwas pantotenowy(metabolizm t³uszczów, wêglowodorów i bia³ek), B6 pirydoksyna(produkcja czerwonych i bia³ych komórek krwi), B12-kobalamina(tworzenie czerwonych komórek krwi), PP-witamina B3 niacyna kwas nikotynowy(regulacja poziomu cholesterolu), C-kwas askorbinowy(zwiêkszenie wydajno¶ci uk³adu odporno¶ciowego), Kwas foliowy-Folacyna, witamina B9(zapobieganie chorobom serca i mia¿d¿ycy), Witamina H-biotyna(wspomaganie funkcji tarczycy).

32.Witaminy rozpuszczalne w lipidach. Przyk³ady i funkcje
Witamina A-retinol, prowitamina(wzrost i ogólny rozwój organizmu), D-kalciferol(przemiany wapnia i fosforanów), E-tokoferol(ochrona przed rozwojem mia¿d¿ycy-hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu), K-kompleks witamin K to: K1, K2, K3(utrzymywanie prawid³owej struktury ko¶ci i gojenie z³amañ)

33.Hormony. Przyk³ady i funkcje
Podwzgórze: Hormony uwalniaj±ce-liberyny i hamuj±ce-statyny (stymuluj± lub hamuj± wydzielanie isê specjalnych hormonów), Tylny p³at przysadki: Hormon antydiuretyczny-wazopresyna(wp³ywa na gospodarkê wodn± organizmu przez regulacjê wydalania moczu),Grasica: Tymostymulina-pobudza wytwarzanie interferonu, Rdzeñ nadnerczy: Noradrenalina-norepinefryna (dzi³anie podobne do adrenaliny: podwy¿szona ci¶nienie krwi, a w niej poziom glukozy)

34.G³ówne etapy fotosyntezy
Ogólne równanie 6CO2+H2O+Hv=C6H12O6(glukoza)+6O2. Faza jasna- zale¿na bezpo¶rednio od ¶wiat³a, podczas której dochodzi do wytworzenia tzw. si³y asymilacyjnej umo¿liwiaj±cej zachodzenie dalszych etapów. Przemiany zachodz±ce w tej fazie zapisuje siê uproszczonym równaniem: 12H2O+energia ¶wietlna+18ADP+18Pi12(H2)+18ATP+6O2
Faza ciemna- zachodz±c± w stromie chloroplastów i niezale¿n± bezpo¶rednio od ¶wiat³a, co oznacza, ¿e odciêcie dop³ywu ¶wiat³a nie zatrzymuje od razu tej "czê¶ci" fotosyntezy, dopiero wyczerpanie si³y asymilacyjnej wywo³uje taki skutek. W fazie ciemnej dochodzi do asymilacji CO2 i powstania zwi±zków organicznych, czyli produktów fotosyntezy, które mog± s³u¿yæ jako substancje wyj¶ciowe do dalszych przemian. W tej czê¶ci fotosyntezy dochodzi do przemiany substancji. Reakcjê ogóln± tego procesu mo¿na przedstawiæ równaniem:6CO2+12(H2)+18ATPC6H12O6+6H2O+18ADP+18Pi
12(H2)=12cz±steczek zredukowanego NADPH+H+

37.Chemosynteza
Starszy ewolucyjnie od fotosyntezy i mniej od niej skomplikowany sposób samo¿ywno¶ci. Przeprowadzaj± go organizmy nazywane chemoautotrofami, wy³±cznie bakterie, których ¼rod³em enegii do asymilacji dwutlenku wêgla (CO2) s± reakcje utlenienia prostszych zwi±zków nieorganicznych - chemolitotrofy, lub zwiazków organicznych (jak na przyk³ad metan)- chemoorganotrofy. Pe³ni ona bardzo wa¿na rolê w obiegach pierwiastków wa¿nych biologicznie (azotu, wêgla, fosforu). Tak jak u fotosyntetyzuj±cych autotrofów, chemosynteza jest ¼ród³em zwi±zków organicznych, czyli sze¶ciowêglowych cukrów (jak na przyk³ad glukoza) i ewentualnie zwi±zków trzywêglowych.Chemosyntezê mo¿na podzieliæ na dwa etapy:
utlenianie zwi±zku chemicznego (odpowiednik fazy jasnej fotosyntezy, w którym dany organizm wytwarza energie u¿yteczn± biologicznie (ATP).
zwi±zanie CO2 i produkcja glukozy (na tej samej zasadzie co faza ciemna fotosyntezy).

38.Oddychanie wewn±trz komórkowe. G³ówne etapy. Metabolizm
Pierwszym z nich jest glikoliza. Przebiega w cytoplazmie komórki. Jest to proces przemiany 6- wêglowej cz±steczki glukozy w dwie 3- wêglowe cz±steczki kwasu pirogronowego. Proces ten nie wymaga obecno¶ci tlenu wiêc przebiega jednakowo w warunkach tlenowych i beztlenowych. Proces zapocz±tkowuje fosforylacja, czyli przy³±czenie fosforanu do cz±steczki glukozy. Cz±steczka glukozy ulega rozpadowi i powstaj± dwie cz±steczki trójwêglowego zwi±zku - aldehydu 3-fosfoglicerynowego, co wymaga dop³ywu energii i fosforanów z dwóch cz±steczek ATP (strata energetyczna). Nastêpnie aldehyd zostaje utleniony do kwasu pirogronowego. Podczas tych reakcji uwalniana jest energia, która zostaje zmagazynowana w czterech cz±steczkach ATP. Produktem glikolizy jest te¿ zredukowany przeno¶nik wodoru NADPH2. Powsta³y w wyniku glikolizy kwas pirogronowy przenika do wnêtrza mitochondrium i ulega oksydacyjnej dekarboksylacji z od³±czeniem grupy karboksylowej i uwolnieniem cz±steczki dwutlenku wêgla. Podczas tego procesu uwalniane s± atomy wodoru, wi±zane przez przeno¶nik wodoru w komórce - NAD. Powstaje zwi±zek dwuwêglowy acetylo-CoA. Zwi±zek ten zostaje w³±czony w cykl przemian zwanych Cylkem Crebsa.
Cykl Crebsa: Zachodzi w macierzy mitochondrialnej i stanowi ci±g reakcji, w których acetylo-CoA jest przekszta³cony do dwutlenku wêgla i atomów wodoru. Pierwszym etapem Cyklu Crebsa jest przy³±czenie acetylo-CoA do kwasy szczawiooctowego, czego produktem jest kwas cytrynowy, Potem odbywa siê ci±g przemian kwasu cytrynowego w inne kwasy np. bursztynowy, czy jab³kowy. Podczas tych reakcji dochodzi do dwukrotnej dekarboksylacji (w wydzielenie dwóch cz±steczek CO2) i czterokrotnej dehydrogenacji z wytworzeniem 3 cz±steczek NADPH2 i jednej cz±steczki FADH2. No¶niki te nios± wodór na grzebienie mitochondrialne, gdzie zachodzi ostatni etap oddychania: ³añcuch oddechowy.
£añcuch oddechowy: zlokalizowany na wewnêtrznej b³onie mitochondrialnej. Tam zachodzi zasadniczy dla oddychania tlenowego proces utleniania wodoru tlenem atmosferycznym. Po³±czony ze stopniowym uwalnianiem energii, która jest wykorzystywana do syntezy ATP. Czê¶c energii rozpraszana jest w postaci ciep³a. W wyniku tych przemian zachodz±cych podczas oddychania komórkowego, z utleniania jednej cz±steczki glukozy powstaje 38 cz±steczek ATP, co stanowi 405 energii zawartej w tej cz±steczce. Pozosta³a energia wydziela siê w postaci ciep³a. Zysk energetyczny utleninia jednej czasteczki glukozy wynosi 36 cz±steczek ATP (38 ATP - 2 ATP strata podczas glikolizy.

39.Fosforylacja- rodzaje (oksydacyjna, substratowa, fotofosforylacja)
Fosforylacja oksydacyjna: utworzenie podczas glikolizy oraz cyklu kwasu cytrynowego NADH i FADH2 s± cz±steczkami bogatymi energetycznie bo zawieraj± pary elektronowe o du¿ym potencjale przenoszenia. Podczas ich przenoszenia na cz±st O2 uwalniana jest energia która jest wykorzystywana do syntezy ATP proces ten zachodzi w miarê przep³ywu elektronów z NADH lub FADH2 na O2 przez zespól przeno¶ników elektronów nosi nazwê fosforylacji oksydacyjnej.
Fosforylacja substratowa: zwi±zek traci grupe fosforanow± i przekazuje ja na ADP. Przyl±czenie grupy fosofranowej do cz±steczki ADP zwi±zane z przechodzeniem cz±stek substratów okre¶lonej reakcji biochemicznej z wy¿szego do ni¿szego stanu energetycznego. Energia uwalniana przez cz±stki substratu jest zwi±zywana do utworzenia wi±zania wysokoenergetycznego w postaci cz±steczek ATP.
Fosforylacja fotofosforylacja: przep³yw elektronów od fotosystemu II do fotosystemu I, poprzez kompleks cytochrom bf, prowadz±cy do transportu elektronów od H2O do NADP+ (z wydzieleniem cz±steczki tlenu O2) i do równoczesnej generacji gradientu protonów, koniecznego warunku utworzenia ATP.

40.Beztlenowe przemiany wêglowodanów- glikoliza
Oddychanie wewn±trz komórkowe. G³ówne etapy. Metabolizm

41.Przemiany wêglowodanów warunkach tlenowych - cykl Krebsa (kwasu cytrynowego)
Cykl kwasu cytrynowego (cykl Krebsa) - enzymy cyklu znajduj± siê w matriks mitochondrialnej (oprócz dehydrogenazy bursztynianowej - na b³onie mitochondrialnej). Jon pirogronianowy transportowany do matriks antyportem pirogronian/hydroksyl, nastêpuje dekarboksylacja oksydacyjna do acetylo-CoA katalizowana przez dehydrogenazê pirogronianow±. Dwuwêglowa grupa acetylowa w³±czana jest do cyklu za spraw± syntazy cytrynianu kondensuj±cej acetylo-CoA, szczawiooctan i wodê, daj±c trikarboksylow± cz±steczkê cytrynianu i wolny CoA-SH. Akonitaza katalizuje izomeryzacjê cytrynianu do izocytrynianu poprzez cis-akonitan. Sze¶ciowêglowy izocytrynian z katalizatorem dehydrogenaz± reaguje z NAD daj±c 2-oksoglutaran. Piêciowêglowy 2-oksoglutaran katalizowany dehydrogenaz± 2-oksoglutaranow± uwalnia CO2. Nastêpuje dekarboksylacja 2-oksoglutaranu, wydzielenie CO2. Do³±cza siê CoA, dziêki syntetazie bursztynylo-CoA powstaje bursztynylo-CoA. Aby zdegradowaæ jedn± cz±steczkê glukozy cykl obraca siê 2 razy. Energia hydrolizy wi±zania tioestrowego bursztynylo-CoA pozwala na syntezê ATP z ADP i fosforanu nieorganicznego. Bursztynian utleniany jest przez dehydrogenazê bursztynianow± do fumaranu, FAD odbiera elektrony od bursztynianu, redukowany do FADH2. Fumaran jest uwodniony do jab³czanu, a ten do szczawiooctanu, powstaje cz±steczka NADH.

42.Metabolizm lipidów
Biosynteza i przemiana kwasów t³uszczowych zachodzi w cytoplazmie komórek w±troby. W hepatocytach nastêpuje: przekszta³cenie kwasów t³uszczowych w trójglicerydy, ich estryfikacja z cholesterolem, wbudowanie w fosfolipidy lub utlenianie do dwutlenku wêgla i cia³ ketonowych. Wiêkszo¶æ kwasów t³uszczowych poprzez przy³±czenie bia³ka apoproteiny ulega przekszta³ceniu w w±trobie w lipoproteiny. W±troba odgrywa g³ówn± rolê w regulacji poziomu tych zwi±zków. W w±trobie odbywa siê równie¿ synteza cholesterolu i kwasów ¿ó³ciowych.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Copyright (c) 2009 Z pAmIÄ™TnIkA nIeGrZeCzNeGo AnIoÅ‚kA | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.