ALGINIANY

Z pAmIęTnIkA nIeGrZeCzNeGo AnIołkA

ALGINIANY, sole kwasu alginowego: algalin sodowy, po rozpuszczeniu w wodzie daje roztwór o du¿ej lepko¶ci, po dodaniu soli wapnia algaliny wapniowy roztwór o wzrastaj±cej lepko¶ci a¿ do utworzenia ¿elu; algalin wykorzystuje siê w produkcji deserów b³yskawicznych, np. budyni, galaretek; stosowane tak¿e jako ¶rodki zagêszczaj±ce lub stabilizuj±ce sosów, soków, mro¿onek, równie¿ w przemy¶le farm., gumowym, w produkcji klejów, dentystycznych mas plast., do apretury tkanin itp.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • drakonia.opx.pl
  • Copyright (c) 2009 Z pAmIÄ™TnIkA nIeGrZeCzNeGo AnIoÅ‚kA | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.